Woordenboek

Uit Wiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

gebruik de kopje voor het woord button voor een nieuw woord
zichtbaar bovenaan zodra je op bewerken klikt
verdere uitleg: zie Welkom

bdSM Woordenboek

De Woordenlijsten staan naast het Woordenboek en Who is Who.
In het Woordenboek staan alle woorden/namen die daarin niet zijn opgenomen.
Om snel een woord te zoeken, en/of een overzicht van alle woorden/namen te krijgen:
ga naar: Overzicht Woorden en Namen.


uitnodiging

Daarom nodigen we iedereen uit om:

  • een nieuwe term/woord/uitdrukking toe te voegen - zonder uitleg, want je weet het zelf niet
  • een nieuwe term/woord/uitdrukking toe te voegen + verklaring
  • aan een bestaande term/woord/uitdrukking een alternatieve verklaring toe te voegen; je zet daar dan altijd achter: (alternatief) - in code: ''(alternatief)''
  • een bestaande uitleg te wijzigen - als je echt vindt dat deze foutief is[X]

Aanduiding die een onderdanige online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nick tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een Dominant(e) een proefcollar (ook wel: trainingscollar) heeft ontvangen. De letter is doorgaans de eerste letter van de nick van de Dominant(e), en wordt als hoofdletter geschreven (in dit voorbeeld een X).

]x[

Aanduiding die een Dominant(e) online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nick tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij aan een onderdanige een proefcollar (ook wel: trainingscollar) heeft gegeven. De letter is doorgaans de eerste letter van de nick van de onderdanige, en wordt als kleine letter geschreven (in dit voorbeeld een x).

{X}

Aanduiding die een onderdanige online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nick tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij van een Dominant(e) een collar heeft ontvangen. De letter is doorgaans de eerste letter van de nick van de Dominant(e), en wordt als hoofdletter geschreven (in dit voorbeeld een X).

}x{

Aanduiding die een Dominant(e) online (bij de ondertekening van mails en in zijn/haar nick tijdens het chatten) kan gebruiken om aan te geven dat hij/zij aan een onderdanige een collar heeft gegeven. De letter is doorgaans de eerste letter van de nick van de onderdanige, en wordt als kleine letter geschreven (in dit voorbeeld een x).


naar boven

naar woordenlijsten

.......... A

Acupunctuurnaalden

Dunne, massieve (niet holle) naalden die bedoeld zijn voor acupunctuur. Kunnen worden gebruikt voor naaldenspel.

Ademhalingscontrole

Zie breathcontrol.

Afzondering

zie ook 'eenzame opsluiting'.

Ageplay

Letterlijk vertaald: leeftijdsspel. Rollenspel waarin de ene partner de rol van volwassene, de andere de rol van kind aanneemt.

Ageplay

Ageplay wil zeggen dat het een leeftijdspel is. Een spel waarin de een zich veel jonger voelt dan dat die persoon in werkelijkheid is. Dit spel kan heel ver terug gaan. Zie ook infantiliteit.

Algolagnie

Medisch/psychologische term, samengesteld uit het Griekse algos (pijn) en lagneia (wellust). Wordt niet veel gebruikt, is in feite vervangen door de term 'masochisme'.

Algolagnie

Een ander woord voor SM, afkomstig van het Griekse algos dat ‘pijn’ en lagneia dat wellust, geilheid betekent. Het is geen woord dat veel wordt gebruikt en daarom onbekend is.

Ampallang

Horizontale piercing door het midden van de eikel, net boven de pisbuis.

Analeseks.

zie ook 'Grieks'

Andreaskruis

Menshoog kruis in de vorm van een X, voorzien van bevestigingspunten voor touw en/of boeien. Wordt gebruikt om iemand aan vast te binden, waarna met die persoon gespeeld kan worden. Wordt meestal kortweg 'kruis' genoemd.

Andreaskruis

Menshoog kruis in de vorm van een X voorzien van de nodige bevestigingspunten. Wordt gebruikt om iemand vast te binden, waarna er weer tal van nieuwe (spel-)mogelijkheden ontstaan, zoals blinddoeken, klemmen plaatsen, strelen of 'de zweep er over heen'. Wordt ook wel 'het kruis' genoemd. Je komt 'm ook bij overwegen tegen.

Animalplay

Letterlijk vertaald: dierenspel. Rollenspel waarin één of beide partners de rol van een dier aanneemt. Meest gebruikelijk: puppy, hond, pony.

Auto-bondage

Zelfstandig een Bondage op je eigen lichaam aanbrengen. Auto- is afgeleid van autonoom = zelfstandig

Auto-masochisme

Vorm van SM die alleen,dus zonder partner, bedreven wordt. Auto- is afgeleid van autonoom = zelfstandig====zie ook 'wurgsex en hypoxifilie'


naar boven

naar woordenlijsten

.......... B

B&D

Afkorting van Bondage en Discipline. Wordt ook wel gebruikt om spel aan te duiden waaraan geen pijn en/of geen Dominantie/onderdanigheid te pas komt.

B&D

'Bondage en Discipline’ Synoniem voor SM. B&D wordt nog wel eens gebruikt door mensen die sadomasochisme een te wrede uitdrukking vinden voor wat zij doen.

Ballbusting

Speciale vorm van CBT waarbij de Dominant(e) zijn of haar eigen lichaam gebruikt om de pijn in de mannelijke geslachtsdelen op te voeren, bijvoorbeeld door knietjes en schoppen in het kruis van de mannelijke onderdanige te geven.

Ballgag

Mondknevel in de vorm van een bal. Aan de bal zijn riempjes verbonden, die om het hoofd heen op het achterhoofd worden vastgemaakt.

Balspel

Stimuleren of aanpassen van de genitaliën en scrotum voor erotische doeleinden. Omvat onder andere gewichten, oprekken en opbinden.

BDSM-club

Een gelegenheid waar je, tegen betaling, een BDSM spel kan spelen als Dominant(e) of als onderdanige. zie ook 'Commercieel'

Bediende

Een onderdanige die er uitsluitend voor is om de Dominant(e) en/of op feesten te bedienen. Veelal wordt dit gedaan in SM-kleding, schaars gekleed of volledig naakt. In de twee laatste gevallen zijn de geslachtdelen en andere ontblote lichaamsdelen, meestal, vrijtoegankelijk voor de Dominant(e) en/of aanwezigen.

Beffen

Het met lippen en tong stimuleren van vrouwelijke geslachtsdelen. Heet officieel 'cunnilingus'.

Beffen

Het met de tong (laten) stimuleren van de geslachtsdelen bij de Dominante of slavin. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij face-sitting. zie ook 'Cunnilingus en face-sitting'

Beflapje

Een rubberlapje welk men gebruikt om over de geslachtsdelen van een Domiante of slavin te leggen. Dit om je te beschermen tegen het hiv virus. zie ook "safe-sex"

Bench

Kooi van metalen traliewerk, in verschillende maten verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak (want eigenlijk bedoeld voor honden).

Bi-curious

Nieuwsgierigheid naar seks met hetzelfde geslacht van iemand die alleen hetero-ervaring heeft.

Bit

Langwerpig voorwerp dat in de mond geplaatst kan worden als gag of bij ponyplay om iemand te besturen. Kan van verschillende materialen gemaakt zijn (rubber, leer, hout, metaal).

Blinddoek

Voorwerp dat dient om de onderdanige tijdens een SM-spel het zicht te ontnemen. Het effect kan zijn dat hij/zij zich beter kan concentreren op het spel, niet wordt afgeleid en scherper gaat letten op wat hij/zij hoort en voelt. De onderdanige kan immers niet van te voren zien wat de Domina(nt) gaat doen. Een sjaal of elastische katoenen haarband kan als blinddoek fungeren, maar er zijn ook oogmaskers van leer te koop. De blinddoek mag niet te strak zitten (lees: teveel druk op de oogbol uitoefenen).

Bloodsports

Overkoepelende benaming voor alle vormen van spel waarbij bloed vrijkomt (cutting, scarfing, piercing, naaldenspel).

Boeien

Hulpmiddel om een onderdanige te beperken in zijn of haar bewegingsvrijheid. Kan ook dienen om te laten zien dat hij/zij onderdanige of slaaf/slavin is. De meest gebruikte boeien zijn die voor polsen en enkels, die over het algemeen van leer of rubber gemaakt zijn.

Boeien

een middel om een onderdanige zeer te beperken in haar/zijn bewegingsvrijheid en om te laten zien dat hij/zij onderdanige of slaaf is. Het meest algemeen zijn boeien die voor de polsen en voor de enkels gebruikt worden. Het meest gebruikte materiaal is leer of rubber. Sommige boeien kun je voorzien van een (hang-) slotje. zie ook 'Veiligheid'

Branding

Een vorm van scarification waarbij met behulp van hitte (vuur, laser, electro) een deel van de huid verbrand wordt, met een permanent litteken als doel.

Branding

Internationale SM-term voor brandmerken: het met een heet metalen voorwerp aanbrengen van permanente markeringen op de huid. Vanwege het grote risico van het uitbreiden van brandsporen, is dit uitsluitend iets voor hierin bedreven mensen.

Breath control

Ademhalingscontrole. Vaak gaat dit hand in hand met wurgseks. Veel onderdanigen vinden het enorm opwindend om zich zo ver over te geven dat de ander bepaald wanneer ze adem kunnen halen. Deze opwindendheid wordt natuurlijk ook deels veroorzaakt door het gebrek aan zuurstof. Ademhalingscontrole kan op vele manieren. De ene manier is veiliger dan de andere, maar veilig is het nooit.* Hand op mond en neus* In pakken in folie* Gasmasker* Dicht drukken van de keel* Onder water houden

Breathcontrol

Een vorm van SM-spel waarbij de dominante partij de mogelijkheid om te ademen van de onderdanige partij beperkt, hetzij door druk uit te oefenen in de hals, hetzij door neus en/of mond af te dekken. Vergt veel vertrouwen van de onderdanige in de Dominant.

Buitenlocatie

Locatie in de natuur waar het BDSM spel gespeeld wordt. Veelal een openbaar dus voor iedereen toegankelijk terrein.zie ook 'locatie'

Bullepees of Bullwhip

Lange éénstrengige zweep,bijzonder gevaarlijk in gebruik omdat de slagkracht niet exact regelbaar is. tenzij je er goed mee weet om te gaan niet echt geschikt voor gebruik in een SM-spel. Wel geeft het een speciaal effect bij een SM spel, e kunt er wel prachtige knallen in de lucht mee maken====het kan zo bijdragen aan een goede SM-atmosfeer.

Bullepees, bullwhip

Lange zweep, bestaande uit één streng aan een handvat. Vergt veel oefening om goed onder controle te krijgen. Vanwege de lengte van de zweep is een grote speelruimte vereist.

Buttplug

Dildo, speciaal bestemd om in de anus in te brengen. Blijft door zijn vorm (uitlopend in een afgeronde punt) en brede basis goed zitten.

Butt-plug

Een dilde achtig voorwerp om in de anus in te brengen. Blijft door de speciale conusvorm en brede basis makkelijk zitten. Vaak wordt het wel gebruikt om de anus te oefenen en de sluitspier rekbaarder te maken.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... C

Castigatie

Komt van het Latijnse castigare (straffen, tuchtigen) en castus (kuis, vroom). Kastijden ofwel pak slag of billenkoek. Een bekendere naam hiervoor is spanking. zie ook 'spanking'

Castraat

Een gecastreerde man. Eertijds in Italie bij opraanzangers bekend.

Castratie

Het wegnemen van de Geslachtsklieren: het wegnemen van sexuele driften door toediening van chemische middelen.

Castreren, ontmannen

Het verwijderen van de teelballen. In extreme SM gevallen laat een sub zich weleens "ontmannen" in opdracht van zijn Dominant(e).

Catsuit

Een als tweede huid om het lichaam gesloten pak van rubber. (soms van ook wel van leer.) Je hebt catsuits met en zonder masker, handschoenen, voeten, e.d..

CBT

Afkorting van cock and ball torture, sadistisch spel met de mannelijke geslachtsdelen. Kan o.a. opbinden, oprekken en gewichten omvatten.

Cel

zie 'kooi en eenzama opsluiting'

Chat

Chat of chatten is praten met anderen. Dit praten gebeurd via het internet. Er zijn op het net diverse chatboxen. Dit zijn sites waar mensen met bepaalde intresses samen komen en daar met elkaar kunnen praten. In veel chats heb je een box waarin iedereenmet elkaar kan praten en kun je er ook prive met mensen praten, zeg maar 1 op 1.

Cockring

Ring, meestal van metaal, die om de basis van de penis past en wordt aangebracht als de penis nog slap is. Zorgt ervoor dat de penis in opgezwollen toestand langer stijf blijft doordat het bloed niet uit de zwellichamen kan vloeien.

Cockring

Een rubber of metalen ring ( soms een bandje van leer) die om de basis van de penis past. Deeze ring zorgt ervoor dat de penis in opgezwollen toestand langer stijf blijft doordat het bloed niet uit de zwellichamen kan vloeien. De ring wordt omgedaan als de penis nog slap is.

Collar

Uiterlijk teken van de (exclusieve) band tussen een Dominant(e) en een onderdanige. Kan de vorm van een halsband (letterlijke vertaling uit het Engels) hebben, maar ook andere symbolen zijn mogelijk (ring, halsketting). Voor een ander symbool wordt meestal gekozen wanneer de onderdanige de collar ook in het dagelijkse leven draagt, om nieuwsgierige vragen van buitenstaanders (niet-SM'ers) te voorkomen. Met het uitreiken, aannemen, innemen en afdoen van een collar wordt door verschillende SM'ers verschillend omgegaan. Veel SM'ers hechten grote waarde aan een collar en vinden een collar daarom niet iets om lichtvaardig uit te reiken/aan te nemen. Andere SM'ers zijn daar soepeler in. Zie Getallen & symbolen voor de online schrijfwijze van collars.

Collar

De Collar is een term waarmee wordt aangegeven dat de sub van een Dominant is.Dit gebeurd IRL doorgaans met een plaatje/tekst op de collar. Een collar is doorgaans een soortement van halsband, maar ook ringen, kettingen en andere sieraden worden ervoor gebruikt.

Collaring

Ceremonie waarbij de onderdanige van de Dominant(e) een collar ontvangt ten teken van de band tussen Dominant(e) en onderdanige.

Commercieel

Een Dominant(e) die door onderdanigen bezocht wordt voor een SM-spel. Veelal gebeurt dit in de Heterosexuele sfeer.zie ook 'sessie'

Condoom

Een rubberhoesje welk men gebruikt voor safe-sex en spelletjes. zie ook "ijs-condoom, ijs en safe-sex en vingercondoom"

Copro/Coprolagnie

Een vorm van sexualiteit waarbij faecaliën (poep en pies) zorgen voor erotische opwinding. Komt van het Griekse copros====is mest. Lagneia is wellust of geilheid. Soms gebruikt met dit ook wel in de SM, men spreekt dan ook wel van 'Kaviaarspel'.zie ook 'kaviaar'

Corset training

Het laten oefenen van de onderdanige in het dragen van een corset. Dit korset kan van leer maar ook van metaal zijn.

Crea(tiviteit)

Een onmisbaar ingrediënt bij een SM-spel en het gebruik van eigen hulpmiddelen.zie ook 'fantasie'

Crisco

Is een vrij dik en op olie gebaseerd glijmiddel dat veel gebruikt wordt bij Fist-fucking. Tegenwoordig gebruikt met ook wel op waterbasis gemaakte glijmiddelen. Dit heeft als voordeel dat het geen vlekken op de vloerbedekking en andere stoffen achterlaat. zie ook 'vuist neuken' (FF)

Crop

Zie rijzweep.

Crossdressing

Het al of niet vrijwillig dragen van kleding die geassocieerd wordt met het andere geslacht.

Crushing

Het plattrappen en vermorzelen van objecten. Liefhebbers raken opgewonden van de manier waarop de objecten kapot gaan. Is eigenlijk geen BDSM-activiteit omdat er geen interactie tussen personen is, maar wordt wel vaak met BDSM geassocieerd.

Cuckolding

Situatie waarin een dominante vrouw haar partner vernedert door hem seks te ontzeggen en haar eigen seksuele behoeften te laten bevredigen door anderen.

Cunnilingus

Het met lippen en tong stimuleren van vrouwelijke geslachtsdelen. Ook wel 'beffen' genoemd.

Cunnilingus

Is Orale seks. Door middel van lippen, tong en mond het stimuleren van de vrouwelijke genitaliën (geslachtsdelen). zie ook 'Fellatio, pijpen en beffen'

Cupping

Het vacuüm zuigen van de huid (of geslachtsdelen, tepels etc.) waardoor het gevoel ontstaat van een - afhankelijk van hoeveel lucht er weggezogen wordt - hele hevige tot pijnlijke zuigzoen.

Cutting

Een vorm van scarification waarbij een patroon of afbeelding in de huid gesneden wordt met behulp van een dun scherp mes en eventueel wordt ingekleurd met tatoeage-inkt. Een genezen cutting ziet eruit als een licht verheven litteken in de vorm van het originele patroon of de originele afbeelding.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... D

Darkroom

Een donkere, afgesloten ruimte (kamer) waar je dingen kunt doen die je liever niet met andere ogen deelt. Het is niet een ruimte waar alles zo maar mag en kan. Deze ruimte tref je veel aan in homoclubs maar tegenwoordig ook wel in parenclubs

Dildo

Voorwerp dat vaginaal of anaal ingebracht kan worden, meestal gemaakt van rubber of latex en gegoten in de vorm van een (stijve) mannelijke penis.

Dildo

Een voorwerp voor seksuele penetratie, meestal van rubber of latex en gegoten in de vorm van een (stijve) mannelijke penis. zie ook 'Butt-plug'

DM

Afkorting van Dungeon Monitor of Dungeon Master, aanduiding voor personen die tijdens een SM-feest in de gaten houden of SM-spel dat plaatsvindt, geen gevaar oplevert voor deelnemers en/of omstanders. Zie ook onze pagina over Dungeon Monitors.

DP

Afkorting van double penetration, gelijktijdige vaginale en anale seks.

Drag-queen

Homo en/of Travestiet. Niet iedere Homosexueel is Travestiet en niet iedere Travestiet is Homosexueel.

Dresscode

Kledingvoorschrift(en), meestal genoemd in de aankondiging van feesten. Betekent dat je kleding moet voldoen aan bepaalde eisen.

Dress-code .

Dit betekent dat je kleding moet voldoen aan bepaalde, vooraf gestelde eisen. Meestal is dat leer, latex, plastic, sexy (kinky) kleding, fetish glamour, bloot, travestie en dergelijke.

D-ring

Metalen ring in de vorm van een D, doorgaans te vinden aan leren boeien en halsbanden. Dient om haken, touw en/of kettingen aan te bevestigen.

Duimboeien

Klein formaat handboeien, bedoeld om de duimen aan elkaar te verbinden.

Dungeon

zie 'speelruimte'

Dwangbuis

Soort vest met sluiting aan de achterzijde waarvan de mouwen strak tegen het lijf kunnen worden vastgezet.

Dwangbuis

Een soort van vest met de sluiting op de achterzijde en waarvan de armen aan het lijf kunnen worden vastgezet. Van oorsprong komt dit uit de psychiatri vandaan, daar gebruikte men het wel om laste Geestezieken te binden als ze zichzelf letsel aanbrachten.

.......... E

Edgeplay

SM-spel op de grens van veiligheid. Tot edgeplay worden wel gerekend breathcontrol en bloodsports.

Eenzame opsluiting

De onderdanige wordt voor langere tijd, in afzondering, opgesloten in een kooi of ruimte en volledig aan zijn/haar lot overgelaten. zie ook 'kooi'

Electroplay

Spel met stimulatie door een electrische apparaat zoals een Tens-unit of een violet wand.

Electrostimulatie of electrosex

Met elektrische hulpmiddelen stimuleren van lichaamsdelen. In de regel is de aparatuur voorzien van zwakstroom (9volt) Maar voorzichtigheid is geboden. Vraag voor dat je er aan begint informatie bij mensen die kennis van zaken hebben. Ook mensen met hartklachten moeten dit met grote zorgvuldigheid gebruiken.zie ook 'Violet Wand'

Embleem

In 1995 in Amerika ontworpen BDSM-embleem met als doel dat BDSM'ers elkaar zouden kunnen herkennen, maar geen aanstoot zou worden gegeven aan niet-BDSM'ers. Voor een afbeelding en uitleg van de betekenis: klik hier.

Endorfine

Anti-stresshormoon dat gevoel van welbevinden geeft, tegenhanger van adrenaline.

Endorfine Anti-stresshormoon.

Tegenhanger van adrenaline. Geeft gevoel van welbevinden.

Enema

Het anaal inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie, vaak in het kader van nursing. Heet in het Nederlands 'klysma'.

Enima

Enima het inbrengen van vloeistoffen in de darmen. Het is een techniek die nogal wat vaardigheid eist.Weet dus goed wat je doet voordat je aan Enima begint. Dit omdat je de Darmflora wel in balans moet zien te houden.

Enkelboeien

Voor het takelen zijn speciale enkelboeien verkrijgbaar, deze veroorzaken minder plaatselijke druk waardoor de sub langer kan blijven hangen. Zie 'boeien'.

Erotiek

Geheel van woorden, gebaren en kleding die op zichzelf niet seksueel zijn maar er wel naar verwijzen. Middel om het doel seks te bereiken. Erotiek is iets heel persoonlijks.

Exhibitionisme

Volgens het woordenboek: te koop lopen met iets onfatsoenlijks, schennis van de openbare eerbaarheid. Volgens ons: ervan houden jezelf (in seksueel opzicht) te laten zien.

Exibisionisme

Dit houd niet veel meer in dan het graag laten zien van jouw lichaam aan anderen. Doorgaans naakt/schamel gekleed. En dat laten zien van je lichaam wind je dan ook op. Dan ben je dus een exhibitionist.

.......... F

Facesitting

Vorm van Dominantie/onderwerping waarbij een vrouwelijke Dominant op het gezicht van een mannelijke onderdanige gaat zitten om zichzelf door hem te laten ruiken en eventueel likken. Kan ook gebruikt worden als methode voor breathcontrol.

Face-sitting

Het boven of op het gezicht van de onderdanige gaan zitten door de Dominant(e). De onderdanige kan dan de geslachtdelen of de anus van zijn/haar Dominant(e) likken.

Fantasie

Is onontbeerlijk in de BDSM. Heeft een Dominant(e) geen fantasie dan wordt een spel al heel vlug voorspelbaar en saai. Maar vooral het spelen op onbekend terrein zoals een buitenlocatie vergt heel veel creativiteit van een Dominant(e). Een goede Dominant(e) zal veel gebruiken van wat de natuur hem/haar schenkt.

Fellatio

Het met lippen en tong stimuleren van de penis. Ook wel 'pijpen' genoemd.

Fellatio

Het met de mond stimuleren van de penis en/of eikel (glans).

Fetish

Een voorwerp of materiaal waaraan iemand een erotische lading toekent of waarvoor iemand een erotische fascinatie heeft.

Fetish-feest

Een feest waarvoor een dresscode geldt. Dit betekent dat je kleding moet voldoen aan bepaalde eisen. Meestal is dat leer, latex, sexy kleding, fetish glamour, bloot, travestie en dergelijke. De dresscode verschilt van feest tot feest====dus informeer eerst even als het je tevoren niet duidelijk is waaraan je moet voldoen. Fetish-feesten en SM-feesten worden vaak in één adem genoemd====qua sfeer en stijl verschillen ze nauwelijks met dit verschil dat voor een echt SM-feest geen dresscode geldt (maar wel op prijs wordt gesteld).

Fetisj

Een Fetish is een voorkeur voor bepaalde dingen als voorbeeld: Lak, Leer, Rubber. Uiteraard kunnen ook andere dingen een fetish zijn zoals Voeten, luiers, balonnen etc. Alles wat dus anders is dan wat de maatschappij normaal vindt wordt al snel onder fetish vernoemd.

Fetisj / Fetish

Stoffelijk voorwerpen van afgodische verering. In SM-context een voorwerp, stof of lichaamsdeel wat seksueel opwindt. Bekende fetisjen zijn leer, rubber, voeten, hoge hakken en korsetten. Een fetisjist hoeftnet perse een SM-er te zijn Maar een aanzienlijk aantal onder hen is dat wel.

Figging

Binnen BDSM is figging de engelse term voor spelen met gember. Zie het uitgebreide stuk elders op deze website.

Fisten, fistfucking

Het langzaam en voorzichtig inbrengen van de hand of een gedeelte daarvan in het lichaam van de partner (vaginaal of anaal), waarbij de hand binnenin het lichaam tot een vuist gebald wordt. In goed Nederlands: vuistneuken.

Fist-fucking , FF

zie 'vuistneuken'

Flag

Amerikaanse (SM-)term voor voorwerpen zoals sleutels en gekleurde zakdoeken (bandannas) waarmee de SM-voorkeur wordt aangegeven. Signalen aan de linkerzijde duiden op een dominant en aan de rechterzijde op een onderdanige. Dit wordt ook veelvuldig gebruikt op Homo ontmoetingsplaatsen.

Flaggelatie

Een vorm van SM wat gericht is op het slaan of geselen van de partner.

Flogger

Zweep met (veel) platte, ongeknoopte strengen.

Flogger

zie 'strokenzweep'

Folie

Zeer dun bladmetaal of kunststof (zwart of doorzichtig). Kan worden gebruikt om iemand in te pakken en daardoor volstrekt bewegingloos te maken. Verhindert dat de huid kan ademen, waardoor iemand gaat zweten.

Foliebondage

Het inpakken met plastic huishoudfolie welke in elke supermarkt te verkrijgen is. De huis wordt belemmerd met "uitademen" waardoor de sub het erg warm gaat krijgen.

Frenumpiercing

Piercing door het frenum, het losse stukje huid aan de onderkant van de penis, net beneden de eikel.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... G

Gag

Mondknevel, voorwerp dat spreken verhindert.

Gag

Gag is een soort van knevel. Deze gags heb je in diverse soorten en maten.

Gag

Zie ‘mondknevel’.

Gasmasker

Het gehele hoofd omsluitend masker dat bedoeld is als bescherming tegen de inademing/inwerking van giftige gassen. Wordt in BDSM gebruikt om zintuigen te benemen en voor breathcontrol.

Gesel

Een zweep bestaande uit meerdere stroken. Voor het geselen zijn deze stroken voorzien van knopen, metalen prikkers of spijkertjes. Het gebruik van een gesel laat meestal verwondingen na die littekens worden. Het gebruik van dit soort zwepen moet dan ook met de meeste zorgvuldigheid gebruikt worden en eigenlijk ontraden.

Geselen

Het lichaam of bepaalde lichaamsdelen bewerken/slaan met een Gesel

Gewichten

Kleine zware voorwerpen die aan klemmen gehangen kunnen worden om de pijn van de klemmen te vergroten.

Glijmiddel

Gel-achtige vloeistof die wordt gebruikt om een condoom gemakkelijker te kunnen gebruiken, bij fisten en bij anale seks. Latexcondooms zijn vaak al voorzien van glijmiddel. Glijmiddelen zijn altijd gemaakt met water als oplosmiddel. Glijmiddelen op olie- of alcoholbasis kunnen de sterkte van een condoom nadelig beïnvloeden.

Golden shower

Plasseks, meer in het bijzonder: op iemand plassen of op je laten plassen. Kan door de Dominant(e) gebruikt worden om de onderdanige te vernederen.

Golden shower

Plasseks. Zie ook 'urolagnie'

Grens

Het punt waar een partner in een SM-spel niet voorbij wil, kan of durft. Wordt gebruikt als aanduiding voor handelingen die één van beide partners in het SM-spel mentaal en/of fysiek niet (meer) kan verdragen. Wanneer iets door één van beide partners wordt aangeduid als een 'harde grens', gaat het om iets dat tijdens het SM-spel niet kan en mag gebeuren. Is de grens niet hard, dan kan - naarmate het vertrouwen tussen beide partners groeit - overlegd worden en worden voorgesteld de bewuste handeling toch te proberen. Grenzen variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Zowel de Dominant(e) als de onderdanige heeft grenzen en kan die aangeven.

Grieks

Anale seks.zie ook 'penetratie'

Guiche

Piercing in de huid russen de anus en de achterzijde van de balzak. Af te raden voor ruiters, wielrenners en motorrijders.


naar boven

naar woordenlijsten

..........H

Halsband

Band voor om de hals, meestal van leer gemaakt. Mag om veiligheidsredenen (bloeddoorstroming, ademhaling) niet te strak zitten.

Halsband

Een halsband is een band om de hals van een sub, in de SM zitten er vaak ringen aan waar aan weer andere dingen bevestigd kunnen worden. Bij gecollarde subs is de halsband ook vaak de collar.

Halsband

Meestal een lerenband om de hals. Meestal prettig om te dragen waanneer hij op zijn plaats zit. Hoge halsbanden kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook is oppassen geblazen bij teveel zijwaartse druk, de bloedstoevoer naar de hersenen kunnen worden afgesneden!

Handboeien

Metalen polsboeien zoals die door de politie worden gebruikt.

Handboeien

Metalen boeien zoals de politie die gebruikt.Zie ook 'boeien'.

Harde grens

Door de onderdanige aangegeven grens waar de Dominant(e) niet overheen mag gaan.

Harmonie

Het is samenspraak en overeenstemming zijn. In veel SM studio's ontbreken deze zaken. Ontbreekt dit, dan is er geen "sfeer" die harmonieus met de omgeving en het spel is.zie ook 'sfeer'

Harnas

Een geheel van kettingen, (leren) banden of touw waamee een lichaamsdeel (bovenlijf, penis, kruis, gehele lichaam) wordt ingesloten.

Harnas

Een geheel van kettingen, banden of stroken waamee een lichaamsdeel (bovenlijf, penis, kruis, gehele lichaam) kan worden ingesloten.

Harphaak

Metalen haak met sluitmechanisme voor het snel en zeker vastzetten van de partner.

Henneptouw

Touw van (gevlochten) hennep. Heeft losse, ruwige en harige vezels en neemt gemakkelijk vocht op.

Hogtie

Houding waarbij de onderdanige op zijn/haar buik ligt met de handen en voeten achter de rug aan elkaar gebonden, eventueel zijn ook zowel de knie&eunl;n als de ellebogen aan elkaar gebonden.

Hogtie

Een zeer vermoeiend SM-standje waarbij de onderdanige op zijn/haar buik ligt met de handen en voeten achter de rug aan elkaar gebonden en de knieën zowel als de ellebogen aan elkaar gebonden.

HOM

Afkorting voor hand over mouth, een speciale vorm van breathcontrol waarbij de Dominant(e) de onderdanige de mogelijkheid tot ademen ontneemt door zijn of haar mond en neus dicht te knijpen.

Huisslaaf/slavin

Een onderdanige die het huishouden doet voor zijn/haar Domiant(e). Sommige SM studio's hebben wel één of meerdere huislaven om de studio schoon te houden en om boodschappen te doen. Veelal gebeurt dit op basis van vrijwilligheid en in enkele gevallen is bekend dat de onderdanige daar een vergoeding voor moet betalen. zie ook 'bediende'

Hulpmiddelen

zie ook 'attributen'.

Hygiëne

Ter voorkoming van infecties, ontstekingen en ziekten is goede hygiëne - net als in het 'gewone' leven - belangrijk in een SM-spel. In een goede SM studio zal na elk SM spel de vloer en gebruikte attributen worden ontsmet. Om deze reden zal er in een goede studio nooit 2 sessies achter elkaar gehouden worden. De Studio van Mrs Kyrah voldeed aan de hoogste eisen van Hygiëne. Al het materiaal werd zorgvoldig ontsmet en gereinigd.

Hypoxiefilie

Seksuele opwinding door zuurstoftekort. In de wandelgangen noemt met dit ook wel wurgsex. Afgeleid van Hypoxie====zuurstofgebrek====zie ook 'wurgsex'


naar boven

naar woordenlijsten

..........I

IJs

IJs wordt vaak gebruikt bij "temperatuur" spelletjes. Eerst koelt men met behulp van ijs, een plek op het lichaam af, waarna men hier kaarsvet op laat druppelen. Ook brengt men weleens een condoom met bevroren vloeistof bij de onderdanige in (inwendig). Dit kan anaal maar ook vaginaal. zie ook "wax"

IJs-condoom

Een met bevroren vloeistof (meestal water) gevuld condoom, welke in het lichaam van de onderdanige wordt aangebracht. Dit kan zowel anaal als vaginaal.

IJsklontjes

Met deze blokjes bevroren water kan een Dominant(e) een onderdanige aardig plagen, hoewel de onderdanige de verkoeling op een warmgeslagen huid waarschijnlijk juist erg zal waarderen.

Infantilisme

Rollenspel waarbij de ene partner de rol van ouder, de andere die van kind (baby) aanneemt. Wordt vormgegeven door laatstgenoemde luiers te laten dragen, te voeren, etc.

Infantilisme

In SM-context een rollenspel met moeder/baby. Vaak hebben de onderdanigen daarbij een fetisj voor luiers, babykleren e.d. Er zijn gespecialiseerde winkels waar dit materiaal in volwassen maten te koop zijn.

Injectienaalden

Korte, holle naalden. Bij de apotheek te koop in verschillende diktes (gauges). Kunnen worden gebruikt voor naaldenspel.

IRS

International Registry of Slave's, Internationale slaven register. Dit slaven register wordt beheerd door het OWK==== zie ook "OWK en links - BDSM"

Japanse bondage

Bondage die is ontstaan uit oude Japanse martelmethoden. Verschilt van 'gewoon vastbinden' door de esthetiek van de bondage, waarbij geldt dat 'less is more', en het streven naar perfectie. Het langdurig volhouden van gevorderde Japanse bondages vergt training, waarbij yoga een rol kan spelen.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... K

K 9

Rollenspel waarbij de sub de rol van hond heeft. De hele levenstijl staat in het teken van het Hond zijn. Dus slapen in een mand, behoeftes doen als een hond en eten als een hond.

Kaars

zie 'wax'

Kaarsvet

Ongekleurde stearine of paraffine kaarsen kunnen worden gebruikt om kaarsvet op het lichaam van een sub of masochist te laten druppelen. Naarmate de afstand tussen kaars en lichaam groter is, zal het kaarsvet meer zijn afgekoeld als die het lichaam bereikt en minder pijn doen. Kan worden afgewisseld met ijsklontjes, na verloop van tijd zal de sub moeite hebben onderscheid te maken tussen warm en koud. Zie voor meer informatie de rubriek technieken op deze website.

Kajira

Benaming voor slavin, afkomstig uit de boeken over de fantasiewereld Gor van John Norman.

Karabijnhaak

IJzeren haak waarvan een deel naar binnen kan worden gedrukt om de haak te openen. Ook verkrijgbaar in variant waarbij door het aandraaien van een ringetje het indrukken onmogelijk gemaakt wordt.

Kat

Is een zweep met kort handvat en een negental strengen. Ook wel ‘kat-met-de-negen-staarten’ genoemd. Deze zweep bestaat in verschillende hardheidsgradaties. Komt van oorsprong van de vroegere grote vaart.

Katheter

Plastic slang die in de urinebuis wordt ingebracht. Kan worden gebruikt bij nursing.

Kaviaar

Deze term wordt vaak gebruikt als er een spel gespeeld wordt met de ontlasting van de Dominant(e). De naamKaviaar wordt gebruikt om de ontlasting van de Dominant(e) te veredelen. Ook spreekt men tegenwoordig liever over Kaviaarspel dan over poepsex. Dit omdat het zachter overkomt. Het spel wordt, maar niet veel, gespeeld in combinatie met het gewone SM spel. zie ook 'poepsex'

Ketting

Serie door elkaar geslagen metalen ringen, verkrijgbaar in verschillende ringgroottes en lengtes. Kan gebruikt worden om een sub mee of aan vast te zetten (ketenen).

Ketting

Als er een attribuut met SM geassocieerd wordt, is het wel de ketting. Voor sommigen leidt het rammelen van een ketting al tot de nodige seksuele opwinding. Denk daarbij aan 'speeltje aan de ketting', een uitdrukking die veel gebruikt wordt binnen de SM.

Kettingzweep

Zweep met in plaats van (leren) strengen dunne kettinkjes.

Kledingvoorschrift

zie 'dresscode'

Klemmen

Verend voorwerp waarmee iets vastgezet kan worden (knijper). Wordt in BDSM gebruikt op tepels, huidplooien, (schaam)lippen, oorlelletjes en/of balzak om pijn toe te brengen. Te vinden op kledinghangers voor broeken, maar ook knijpers zijn bruikbaar. In BDSM-winkels zijn speciale klemmen te koop, doorgaans van metaal en aan de uiteinden met zwart rubber bekleed.

Klemmen

Deze zijn er in alle variëteiten,vormen en gewichten en zijn een voor velen onmisbaar hulpmiddel in het SM-spel. De klem is inzetbaar op alle erogene zones die de mens rijk is Denk hierbij aan de tepels, balzak, schaamlippen enz. enz.

Kleur

De meest gebruikte ‘kleuren’ op SM-gebied zijn zwart en rood.

Klysma

Het anaal inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie, vaak in het kader van nursing. Heet in het Engels 'enema'.

Klysma

Een klisma is een soort van inwendige douche. Het is een rubberen ‘bal’ met een pijpje. Dit pijpje is ongeveer een redelijke vinger dik. Deze breng je in in je anus/vagina. Je knijpt in de ‘bal’ (die gevuld is met water). Op deze manier reinig je jezelf van binnen. Klisma's worden ook gebruikt als onderdeel van Nursing en Enima's.

Klysma

Het inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie. De Klysma vormt vaak een belangrijk onderdeel bij "nursing" zie ook 'nursing'

Knecht

Een aanduiding voor een onderdanige in een heel specifieke rollenspel. Bijvoorbeeld diensmeisje, stalknecht, paarden jongen/meisje enz. enz.

Knifeplay

Spel waarbij een mes gebruikt wordt om lichte, geen permanente littekens achterlatende krassen op de huid van de sub te maken, te prikken en eventueel te dreigen door het mes (licht) op de keel van de sub te zetten.

Knijpers

Verend voorwerp waarmee iets vastgezet kan worden. Wordt in BDSM niet gebruikt om de was mee op te hangen, maar om pijn toe te brengen op tepels, huidplooien, (schaam)lippen, oorlelletjes en/of balzak.

Kooi

Vierkant of rechthoekig traliewerk waarin iemand kan worden opgesloten.

Kooi

Een vaak metalen constructie waar de onderdanige voor lange of voor kortere tijd in opgesloten kan worden. zie ook 'eenzame opsluiting'

Korset

Kledingstuk dat om het middenlijft gedragen wordt en met behulp van veters wordt ingesnoerd, waardoor de omvang van het middel afneemt. Bestaat in twee vormen: underbust (van net onder de borsten tot op de heupen) en overbust (van (net) boven de tepels tot op de heupen, waarbij het korset de borsten opduwt). Het dragen van een korset vergt enige oefening/gewenning.


Kruis

Zie Andreaskruis.

Kuisheidsgordel

Gordel voor onderdanige man of vrouw, die de toegang naar de geslachtsdelen afsluit.

Kuisheidsgordel

Een gordel voor een onderdanige man of vrouw om te voorkomen dat hij/zij zich kan bevredigen of om te voorkomen dat een ander aan de geslachtsdelen van de sub kan zitten. Een kuisheidsgordel kan uit verschillende materialen bestaan. Er zijn er van leer maar ook van roestvrijstaal, aluminium en edelmetalen.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... L

Laaghangers

Ballen in de balzak (scrotum) die laag hangen door langdurig en opzettelijk rekken. Hiervoor zijn speciale gewichten te koop die men om de balzak kan dragen.

Laarzen

Vaak vormen laarzen een belangrijk onderdeel in de SM-scene. Van laarzen gaat een sterke signaalfunctie uit. Sommige SM-ers hebben een speciale fetisj voor bepaalde typen laarzen. Er zijn slaven die als enige taak hebben het schoonhouden (met de tong) van de laarzen van hun meester(es).

Latex

(Synthetisch) rubber, waaruit condooms en kleding kunnen worden gemaakt.

Latex

Zie 'rubber'

Leer

Bewerkte dierenhuid. In de kleur zwart veel gebruikt in BDSM-land, zowel voor kleding als voor attributen (zwepen, boeien etc.).

Leer

Een materiaal dat bij uitstek geassocieerd wordt met SM. Er zijn SM-ers waar het slechts een kledingsstuk of attribuut betreft, voor anderen is het een fetisj dat onlosmakelijk verbonden is met hun erotische (SM) beleving.

Locatie

Is een locatie waar BDSM gespeeld wordt. Veelal betreft het hier een locatie in een bos of ander buitengebied. Veel van deze locaties zijn vrij toegankelijk voor anderen en dat geeft veelal een spanning en gezonde kick om daar te spelen. De kans om "betrapt' te worden is vaak de reden om buiten te spelen. Overigens vergt een buitenlocatie veel fantasie van de Dominant(e). zie ook 'fantasie en buitenlocatie'

Luierfetish

Erotische fascinatie voor (het dragen van) luiers. Diaper-lovers genieten vooral van het dragen van luiers, al of niet in combinatie met 'straf' voor het bevuilen van de luier. Adult babies genieten van het dragen van luiers, maar willen daarbij graag als baby verzorgd worden en gedragen zich als baby.

Lussen /lusboeien

Deze boeien gebruikt men in combinatie met een takel. De sub krijgt deze lussen om de polsen heen en kan met beide handen het uiteinde van de lus vasthouden als hij/zij opgetakeld wordt. zie ook 'takelen en veiligheid en boeien'

Lustslaaf/slavin

Deze onderdanige dient er uitsluitend en alleen voor om de sexuele lusten van de Dominant(e) te bevredigen. Dit komt het meest voor in Homosexuele kringen.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... M

Macht

De eigenschap anderen je wil te kunnen opleggen.

Marktplaats/Markt

Hier worden onderdanigen te koop/te huur aangeboden. In Nederland gebeurt dit veelal tegen een symbolisch bedrag wat dan tegoede komt aan een vereniging of andere instelling. In Amerika worden er vaak zeer hoge bedragen geboden en de onderdanige is dan langer het eigendom van de Dominant(e). Er zijn twee gevallen bekend waarin de slavin daadwerkelijk van Meester wisselde voor onbepaalde tijd. In één van die gevallen werd er voor een jaar €15000,= betaald. Het ging in dat bijzondere geval om een slavin van 21 jaar die ook in een club tewerk gesteld kon worden.

Masker

Naar de vorm van het gezicht gemaakte bedekking, die een gedeelte of het gehele gezicht bedekt. Vaak van leer of latex gemaakt. Kan verschillende doelen hebben: onherkenbaar maken van het gezicht, wegnemen van zintuigen (blinddoekfunctie).

Masker

Een min of meer naar de vorm van het gezicht gemaakte bedekking. Maskers zijner in vele vormen, maten en materialen . Maskers worden zowel door Dominanten als onderdanigen gedragen. Een masker heeft meerdere functies in zich. Het kan dienen ter bescherming van de privacy. Dat maakt dat het voor sommigen makkelijker is in een bepaalde rol te geraken of te blijven. Een masker kan ook aan een gezicht een bepaalde expressie worden gegeven. Door het dragen van een masker kunnen andere zintuigen (zoals tactiele) meer nadruk krijgen. Als men niet kan zien dan gaat met beter op het gehoor en gevoel af.

Masoch Leopold

Leopold von Sacher-Masoch [1836-1895]. Oostenrijkse schrijver die in zijn boek ‘Venus im Pfelz’ de overgave aan een meester(es) beschreef en ons zijn naam naliet in de term masochisme.

Masturbatie

Zelfbevrediging.

Microx

Biologisch afbreekbaar en ecologisch verantwoord reinigingsmiddel. Iedere zichzelf respecterende SM studio reinigt en ontsmet de studio en de materialen voor er een nieuwe sessie plaatsvind. Meesteres Kyrah liet dat na elke sessie uitvoering doen. Dit middel is verkrijgbaar bij BDSM Nederland. zie ook 'Hygiëne'

Mondknevel

Een voorwerp die voorkomt dat iemand kan spreken en/of de mond kan sluiten/openen.

Moxa

Bijvoetskruid (artemisia vulgaris), dat langzaam en hevig brandt. Los verkrijgbaar en in samengeperste staven. Aangestoken geeft het een weldadige straling af, die in de traditionele Chinese geneeskunst wordt gebruikt op acupunctuurpunten en bij gewrichtsklachten. Kan binnen BDSM gebruikt worden als prikkeling van de huid van de sub.

Mummificatie

Vorm van bondage waarbij de sub (volledig) in folie of tape wordt gewikkeld, en uitsluitend de neus en/of mond wordt vrijgelaten. Van alle zintuigen beroofd, kan de sub zich totaal ontspannen en gaan 'zweven'.

Musketonhaak

Haak zoals vaak aan sleutelhangers en hondenriemen wordt gevonden, te openen met een schuifje aan de zijkant dat een deel van de haak terugschuift. Te gebruiken om boeien aan elkaar of aan ketting te bevestigen.

Musketonhaak

Een metalen haak met draai-asje voor het snel en zeker vastzetten van de partner. Komt van oorsprong uit de (plezier) vaart.

Mutilatie

Dit is het met opzet en met toestemming verminken van het lichaam of van (bepaalde) lichaamsdelen. Dit gebeurt (gelukkig) in de SM-wereld op zeer beperkte schaal. zie ook 'gesel en geselen'

Muziek

Is niet persé noodzakelijk bij een SM-spel. Maar goed gebruik werkt sfeerondersteunend en verhogend. Meesteres Kyrah werkte in Haar studio altijd met muziek en dat sprak heel veel onderdanigen aan.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... N

Naalden

Naalden worden gebruikt voor tijdelijke piercings of piercing-naalden zoals gebruikt door iemand die permanente piercings maakt. Ook gebruikt men wel naalden uit de acupunctuur. Meesteres Kyrah was zeer bedreven in dit naaldenspel.

Naaldenspel

Spel met acupunctuur- of injectienaalden, waarbij naalden liggend onder de huid gestoken worden (ondiep in de huid gestoken worden en ca. een centimeter verder weer onder de huid vandaan komen). Zie het artikel elders op deze website.

Nursing

BDSM-spel waarbij de Dominant de rol van arts en de sub de rol van patiënt vervult, omvat onder meer 'medische' onderzoeken, klysma's en het inbrengen van katheters.

Nursing

Nursing is een ruim begrip. Het is een soort van doktertje spelen. Maar dan ook het echtere werk. Ook dit kan heel extreem worden met naalden, enima, bloed, p&p, speculum (eendebek) . Nursing is dan ook een spel voor de meer gevordenen.

Nursing

Of doktertje spelen in SM-sfeer met een patiënt als de onderdanige en een dokter of verpleger/verpleegster als de Dominant. Een onderdeel van het spel kunnen zijn===='medische' onderzoeken, klysma’s doen en het inbrengen van katheters. Al deze materialen zijn verkrijgbaar bij BDSM Nederland.

..........O

O-bandje

Een halsbandje zoals die gedragen wordt in de film "Histoire d’O".

One bar prisson

Een One Bar Prisson is een dildo of vibrator die op een stok, spreidstang of standaard zit. Deze wordt bij de sub ingebracht als deze vastgebonden is. Zodoende kan deze geen kant op.

Ontharen

zie 'scheren van de geslachtsdelen'.

Orale seks

Zie beffen en pijpen.

Outfit

De manier waarop men gekleed is====de kleding die in SM-kringen gedragen wordt. Vaak gebeurt dit met bepaalde bedoeling en/of karakter, bijv. een politie- of legeruniform of kleding van een verpleegster.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... P

P&p

Poep en plassex. (Pee and Poopsex) P&P valt onder de categorie perversiteiten. Mensen die dus sex hebben en daar bij dingen doen met poep en plas. En dat kan soms erg ver gaan……..

Paniekhaak

Haak die in geval van nood door een harde ruk losschiet.

Parafilie

Een term uit de psychologie waarmee men de bijzondere of speciale vormen van seksualiteit zoals SM mee aan te duiden. Het Griekse para betekent naast en philos is beminnend. Deze term is ingevoerd om de discussie over norm en afwijking te vermijden.

Penetratie

Het met een lichaamsdeel of voorwerp het binnendringen van het lichaam. zie ook 'vuistneuken, vibrator en dildo'

Pepermuntolie

Vluchtige olie, gemaakt uit de bladeren en bloeitoppen van de pepermuntstruik. Wanneer de plek op het lichaam waar pepermuntolie is aangebracht, vochtig gemaakt wordt met koud water of een ijsklontje, ontstaat een branderig-koel tot pijnlijk gevoel. Afspoelen met ruim lauwwarm water neemt de pijn weg.

Piercing

Het aanbrengen van lichaamssieraden zoals tepelringetjes, navelringetjes etc. Moet onder verantwoorde hygiënische omstandigheden gebeuren, bij voorkeur door een professionele piercer.

Piercing

Een lichaamsversiering met ringetjes, staafjes, diamantjes of andere voorwerpen. De bekendste vorm hiervan is de oorring maar ook op gehele andere plaatsen (tepels, pisbuis, neus, tong enz.) zijn piercings mogelijk. Het inbrengen van piercings vergt goede hygiënische omstandigheden. Piercen - het aanbrengen van een piercing - kan onderdeel van een SM-spel zijn en tijdelijk of permanent van aard zijn. In enkele gevallen zijn Dominanten ervaren in het aanbrengen van piercings.

Pijpen

Het met lippen en tong stimuleren van de penis. Heet officieel 'fellatio'.

Plak

Slaginstrument met plat slagvlak.

Plak

Is een zweep met groot vlak.

Plasseks

Seks waarbij de opwinding verhevigd wordt door urine, urineren of het zien urineren van anderen

Polsboeien

Zie 'boeien'.

Ponyplay

Rollenspel waarin de onderdanige de rol van een paard of pony vervult.

Ponyplay

Ponyplay is niet veel anders dan paardje spelen. De sub wordt dan aangekleed als paard en moet zich ook zo gedragen. Mensen die dit echt geweldig vinden kunnen hier heel ergver in gaan, van de sub als paard voor de wagen spannen en ook kan het zo zijn dat ze op stal gezet wordt...

Poppers

Dit is een vloeistof (meestal amyl of butylnytriet) waarvan de damp wordt opgesnoven via de neus en leidt tot tijdelijk maar zeer intense geilheid. Lange tijd geliefd bij fistfuckers. Het gebruik brengt aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. En Om die reden is het in Nederland sinds 2001 een verbodenmiddel en is alleen nog maar op recept verkrijgbaar. Overigens is dit middel in Belgie en op Internet nog "vrij" verkrijgbaar.

Prik-bh/Prik-slip

Dit is een BH of slip , voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke sub, met aan de binnenzijde bezet met korte prikkers die net niet door de huid heendringen maar toch de nodige pijnprikkels veroorzaken.

Prince Albert

Piercing door de pisbuis, aan de onderkant van de eikel.


naar boven

naar woordenlijsten

..........R

Rits

Serie knijpers, aan elkaar verbonden met een touwtje, die in een rij op de huid gezet wordt en vervolgens met behulp van het touw in één beweging van de huid getrokken wordt.

Rubber

Rubber is een bekend fetisj materiaal. Sommige rubberfetisjisten hebben niets met SM, anderen daarentegen wel en dit kan variërend zijn van vanilleseks tot extreem. Rubber wordt ook veel gebruikt in de SM-wereld uit oogpunt van veilige seks. Condooms en handschoenen zijn bijvoorbeeld gemaakt van rubber.

.......... S

Safe-sex

Op een veilige manier en beschermd sex bedrijven. zie ook 'condoom, beflapje en Hygiëne'

Scarification

Het toebrengen van permanente littekens door middel van branding of cutting.

Scarification

Met een scherp voorwerp inkepingen en tekens aanbrengen in de huid. Door littekenvorming verkrijgt men op die manier permanente "lichaamsversieringen". Ook brengt men wel een kleurstof aan in de verse wond.

Scat

Overkoepelende aanduiding voor alle spel met poep.

Scene

Wordt in twee betekenissen gebruikt: als naam voor de wereld van mensen die (publiekelijk) aan BDSM doen (BDSM-scene), en als naam voor een enkel spel.

Schandblok

Dit is veelal en houten SM-meubel, van circa 1 ½ meter hoogte met openingen voor het hoofd en de armen. Vaak ook kunnen ook de voeten worden vast gezet.

Schandblok, schandpaal

Strafwerktuigen waarin veroordeelden vroeger, doorgaans met hoofd en polsen, werden vastgeklemd en te kijk gezet. In BDSM gebruikt voor het vastzetten van onderdanigen.

Scheren

Ontharen. Voor veel BDSM'ers is het gedeeltelijk of geheel ontharen van de schaamstreek gebruikelijk.

Scheren

(vd geslachtdelen) Het verwijderen van overtollig of al het schaamhaar welke zich op of in de omgeving van de geslachtsdelen bevinden. Het verwijderen kan gebeuren met een scheerapparaat, mesjes, vuur, maar ook d.m.v hars/kaarsvet en pincet. Deze laatste drie varianten zijn zeer pijnlijk en worden veelal door de Domiant(e) uitgevoerd als straf voor het slecht ontharen van de geslachtsdelen. zie ook 'wax'

Seks

Handelingen en gevoelens die te maken hebben met lichamelijke opwinding en vrijen.

Sessie

Een SM behandeling binnen een bepaald tijdsbestek. Veelal spreekt men over een "Sessie" als men een commerciele Meesteres bezoekt.

Sex

Dit komt er bij vaste SM-koppels natuurlijk bij . Maar is in de zin van geslachtsverkeer niet noodzakelijk. Het is niet een voorwaarde voor of onderdeel van een goed SM-spel. Bij goede commerciele Meesteressen zal er nooit sex plaatsvinden. Want BDSM is geen sex en sex geen BDSM.

Shibari

Shibari is een Japanse bondage techniek. Deze is heelmooi om te zien maar wel ingewikkeld. Wil je deze techniek leren dan is het raadzaam on een workshop te gaan volgen. Zie de linkpagina bij bondage.

Single glove

Een éénarmige lange handschoen waarin beide armen tegelijkertijd kunnen worden opgesloten en zo onbruikbaar zijn voor de onderdanige.

Single tail whip

Dit is een lange zweep met één streng. Deze whip is zeer lastig te hanteren door de lengte. Voorzichtigheid is geboden, het kan onherstelbare littekens veroorzaken. Zie ook 'bullepees'

Slaven/slavinnenmarkt

zie 'marktplaats'

Sling

Korte leren hangmat, opgehangen aan vier of vijf punten. In een sling kan een onderdanige met armen en benen gespreid neergelegd en vastgezet worden.

Sling

Dit is een korte , vaak leren, (hang)mat opgehangen aan vier of vijf punten waarin de onderdanige partij met de armen en benen gespreid neergelegd en vastgezet kan worden en nog (bijna) aan alle kanten goed bereikbaar is.

Slot

Dit wordt vaak gebruikt om te voorkomen dat de onderdanige eigenhandig de bewegingsvrijheid inperkende middelen (zoals een masker of een harnas) kan verwijderen. Het is handig bij aanschaf slotjes te kopen die met een zelfde sleutel te openen zijn. zie ook 'veiligheid'

SM-party

Een feest waar je aan SM kunt doen. Hier geldt over het algemeen niet een strenge dresscode zoals bij een fetisj-feest. SM-kleding====kleding van leer, rubber, lak of gewoon stemmig zwart. Voor veel SM-ers speelt kleding een belangrijke rol. Sommigen (‘fetisjisten’) kunnen niet zonder.

SM-shop

Een in SM artikelen gespecialiseerde winkel.

Spankingplaat

Een (houten) constructie waarin de onderdanige voorover met zijn armen naar achteren gebonden zit. Op deze manier is het lichaam en daarmee al zijn openingen volledig beschikbaar voor de Dominant(e). Dit speelapparaat is te verkrijgen bij BDSM Nederland. (staat niet in de spanking-woordenlijst, want wordt in het spankingwereldje zelf niet gebruikt)

Speculum

Ook wel eendenbektang genoemd. Tang van metaal of zilver die vaginaal wordt ingebracht, waarna met behulp van de bek van de tang de vagina wordt opengesperd ten behoeve van medisch onderzoek.

Speculum

Een speculum wordt vaak door doktoren gebruikt. Het ding wordt ook wel eendenbek genoemd. Hij is van metaal (kan ook van kunstof zijn) en wordt gebruikt om de vagina open te sperren/op te rekken. Vaak wordt de speculum gebruikt in medische spelletjes (nursing). Ook is er een speculum voor anaal gebruik.

Speelkamer, speelkelder, speelvloer

Ruimte die ingericht is voor SM-spel.

Speelrelatie

Relatie tussen twee BDSM'ers waarin BDSM centraal staat, niet noodzakelijk tegelijkertijd ook een liefdesrelatie.

Speelruimte

Een ruimte die ingericht is voor een SM-spel. In Engelstalige gebieden ook wel 'dungeon' genoemd.

Spreidstang

Stok of dunne holle koker met aan beide uiteinden bevestigingspunten voor enkelboeien, bedoeld om de benen van een onderdanige wijd gespreid te houden. Zie voor het zelf maken van een spreidstang de knutselpagina.

Spreidstang

Een stang of stukhout om de benen van de onderdanige te spreiden. Vaak wordt dit gebruikt in combinatie met speciale enkelboeien en een takel.

Sterets

Compressen gedrenkt in alcohol. Met deze compressen ontsmet iedere goede Dominant(e) de plaats, op de huid van de sub, voor ze een naald zet. Deze Steretscompressen zijn verkrijgbaar bij BDSM Nederland. zie ook ' Hygiëne en naalden'

Stiletto-heels

Zeer hoge, puntige naaldhakken. Niet praktisch, maar daarom door sommigen, juist wellicht daardoor, des te meer sexy gevonden.

Suspension

Bondage waarbij degene die gebondeerd is, geheel of gedeeltelijk aan touw wordt opgehangen.

Suspension

Suspension is het hangen in een bondage. Dit vergt wel extra kennis van de Dominant.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... T

Takel

Werktuig, bestaande uit touw en katrollen, met behulp waarvan iemand ondersteboven kan worden opgehangen aan speciale voetboeien of met behulp waarvan iemand die rechtop staat gedwongen kan worden op zijn/haar tenen te staan doordat de polsen hoog worden opgehesen.

Takel

Een takel die gebruikt wordt om een onderdanige op te takelen. Dit kan met de handen maar ook met de voeten omhoog gebeuren.

Takellage

Een (metalen) constructie om een takel aan te bevestigen.

Tattoo

Een permanent (gekleurd) plaatje of versiering, aangebracht op het lichaam. In BDSM kringen wordt weleens, ter verering, de naam of initialen van de Dominant(e) aangebracht.

Telefoon slaaf/slavin

Een onderdanige, die telefonisch, onder toezicht staat van een, meestal commerciele, Dominant(e). Door middel van telefonische opdrachten wordt het doen en laten van de sub bestuurd en geregeld. De onderdanige betaald vaak per opdracht een vast bedrag. In dit bedrag zit dan ook vaak een studiosessie in verrekend, maar daar is niet altijd sprake van.

Tens-unit

Afkorting van transcutaneous electro-nerve stimulator unit, kastje waarmee met behulp van op de huid aangebrachte electroden een laag voltage stroom door lichaamsdelen kan worden gestuurd. Afhankelijk van het voltage prikkelend tot zeer pijnlijk.

Tepelklem

Verend voorwerp dat op de tepel kan worden aangebracht om pijn toe te brengen. Te vinden op kledinghangers voor broeken, maar ook knijpers zijn bruikbaar. In BDSM-winkels zijn speciale klemmen te koop, van metaal en aan de uiteinden met zwart rubber bekleed of in schaarvorm van kunststof.

Tepelklem

Je hebt tepelklemmen in vele soorten,maten en gwichten en ze varieren van goedkoop tot duur. Sommige klemmen, (amerikaanse) zijn verstelbaar. Tepelklemmen zijn meestal van metaal, maar je hebt ze ook van kunststof. Heb je een low-budget spel gebruik dan eens wasknijpers of knijpgewichten van lood uit de hengelsport

T-kruis

Een kruis in de vorm van het bekende christelijke kruis voorzien van vele bevestigingspunten.

Toiletslaaf

Iemand die erop kickt de functie van een wc te vervullen.

Touw

Hulpmiddel bij bondage. Veel SM'ers geven de voorkeur aan katoenen touw boven kunststof touw. Katoenen touw heeft als voordeel dat het in allerlei kleuren te verven is en minder snel brandt als het snel langs de huid wordt gehaald. Kunststof touw heeft als voordeel dat eventuele knopen makkelijker los te maken zijn.

Touw

Een perfect hulpmiddel bij bondage. Gebruik altijd katoenen touw in plaats vannijlon touw. Met deze laatste loop je het risico van brand- en schroeivlekken op de huid.


Trampling

Engels, letterlijk vertaald: vertrappen of onder de voet lopen. Situatie waarin iemand op de grond ligt en iemand anders op hem/haar gaat staan en/of over hem/haar heen loopt, waardoor een machtssituatie ontstaat. Zie het artikel elders op deze website.

Transseksueel, transseksualiteit

Persoon die ongelukkig is in het geslacht waarin hij of zij geboren is, en voornemens is operatief van geslacht te veranderen.

Travestie, travestiet

Verkleding als een persoon van de andere sekse, iemand die kleren van de andere sekse draagt.

Travestiet

Een persoon die een drang heeft zich in de kleding van het andere geslacht te dragen . Net als bij fetisjisme hoeft een travestiet geen SM-er en/of Homesexueel te zijn, een groot aantal onder hen is dat echter wel.


naar boven

naar woordenlijsten

.......... U

Uniform

Kostuum voor een bepaalde categorie van personen, zoals gedragen door bijvoorbeeld militairen, politiemensen, verpleegkundigen. In BDSM vaak gebruikt in een rollenspel.

Urolagnie

Ook dit is een vorm van seksuele beleving, ook in SM, waarbij gebruik wordt gemaakt van urine. Het Griekse 'ouron' is urine en 'lagneia' is wellust, geilheid. zie ook 'plassex'


naar boven

naar woordenlijsten

.......... V

Verhuur

De onderdanige wordt voor kortere en/of langere tijd verhuurt aan een andere dan zijn eigen Dominant(e). Dit kan gebeuren door het betalen van een geldbedrag of door het geven van goederen aan de verhurende Dominant(e). In enkele gevallen krijgt de onderdanige daar een evenredig deel van. Bij de verhuur gelden in de regel de zelfde afspraken die gemaakt zijn als bij de rechtmatige Domiant(e). De huurder treedt in de rechten van de verhuurder. zie ook 'afspraak'

Verkoop

De slaaf/slavin wisselt tegen een, soms aanzienlijk, of symbolisch geldbedrag van Dominant(e). De verkopende partij verliest daarmee zijn/haar rechten op de te verkopen slaaf/slavin. zie ook 'verhuur en marktplaats'

Verkrachting

Iemand met geweld tot geslachtsgemeenschap dwingen. Het kan een fantasie van een onderdanige zijn om tot seks gedwongen te worden, met dien verstande dat in BDSM zeer beslist géén plaats is voor het onvrijwillig ondergaan van geweld en/of het door een Dominant afwijzen van verantwoordelijkheid met de mededeling dat "de sub er toch over fantaseerde en het dus wel wilde".

Verstikking

Door zuurstof gebrek komen te overlijden. Soms gebeurt dit weleens (onbedoeld) bij wurgsex. zie ook 'wurgsex'

Vibrator

Staafvormig toestel dat in trilling gebracht kan worden voor sensuele prikkeling, werkt op stroom of op batterijen.

Vibrator

Een trillend instrument (veelal regelbaar) met als doel de opwinding te vergroten. Men kan dit anaal en vaginaal gebruiken.

Vingercondoom

Een rubberhoesje die je om een vinger kunt doen. Het is het beste te vergelijken met een gewone condoom. Een vingercondoom is speciaal gemaakt om met een vinger probleemloos de anus in te gaan. Vingercondooms zijn verkrijgbaar bij BD-SM.NL en in de vrije handel.

Violet wand

Werktuig voor electroplay dat kleine, doorgaans violetkleurige, vonkjes produceert. Geeft een prikkelend gevoel op de huid.

Violet Wand

Dit is geen wand in de kleur Violet maar een glazenbol waarmee electrosex kan worden gespeeld. De glazenbol wordt over het lichaam of over bepaalde lichaamsdelen heen en weer bewogen. Door de aanraking met de huid krijgt het apparaat aarde en kom er electrostatische elektriciteit vrij. zie ook 'electrostimulatie/electrosex'

Vlaggen

zie 'Flag'

Vliegenmepper

Kunststof voorwerp op een flexibele steel dat eigenlijk bedoeld is om vliegen mee dood te slaan, maar dat ook heel goed als slagvoorwerp in een SM-spel gebruikt kan worden. Ook kan een op batterijen werkende 'electrische' vliegenmepper worden bedoeld: een vliegenmepper met een metalen rasterwerk dat stroomstootjes afgeeft als het wordt aangeraakt.

Voorlichting

Kennis van zaken is erg belangrijk en dat geldt ook voor de SM. Voorlichting kan men krijgen bij SM verenigingen w.o. de VSSM en de VWA


Vuistneuken

Het inbrengen van de hand of een gedeelte daarvan in het lichaam van de partner (vaginaal of anaal). Wordt in het Engels 'fisten' of 'fistfucking' genoemd.

Vuistneuken

Vorm van SM waarbij een hand of een gedeelte daarvan wordt ingebracht in het lichaam van de partner. Dit vraagt om de nodige voorzichtigheid. zie ook 'penetratie'

naar boven

naar woordenlijsten

W

Wannabe

Neerbuigende aanduiding voor iemand die uit alle macht probeert erbij te horen in de BDSM-wereld, maar weinig tot niets van BDSM begrijpt.

Wax

Met het vloeibare kaarsvet van de onsteken kaars, wordt het lichaam en/of bepaalde lichaamsdelen begoten. Dit vergt wel enige waakzaamheid omdat kaarsvet brandwonden kan veroorzaken. Gebruik daarom nooit kaarsen van uitsluitend bijenwas. Bij BDSM-Nederland zijn (stomp) kaarsen te koop die zich perfect lenen voor dit leuke spel. zie ook 'ontharen van de geslachtsdelen'

Wildside

De SM-vereniging voor (lesbische en Bi) vrouwen. In de regel zijn de spelmiddagen/avonden niet toegankelijk voor mannen.

Wurgsex

Het (sexueel) opgewonden raken door (verstikking) zuurstof tekort. Hier is voorzichtigheid geboden omdat men buitenkennis kan raken en daardoor onbedoeld kan komen te overlijden. Veelal gebeurd dit als een vorm van auto-masochisme. zie ook 'Auto-masochisme, verstikking, hypoxiefilie en veiligheid'


naar boven

naar woordenlijsten

.......... Z

Zakdoekencode

Een methode om met de kleur van een (zak) doek aan te geven waarvan je houdt of wat je bent (actief of passief). Er is een uitgebreide lijst van kleuren (bijv. grijs = bondage, zwart = harde SM). Deze code wordt voornamelijk door homosexuelen gebruikt. S of M kan ook aangeven worden. Dit wordt dan gedaan met sleutels aan de broekriem, met armbanden, handboeien enz. zie ook 'code'

Zweep

Slaginstrument, veelal met meerdere strengen.

Zweep

Een SM attribuut, veelal met meerdere strengen van leer,of latex of ander soepel materiaal. Op SM-gebied vind je een grote verscheidenheid aan zwepen. Bekende zwepen zijn: de bullepees, de kat de gesel en sommigen rangschikken ook de plak in de categorie zwepen.

Verwijzingen

De volgende woordenlijsten zijn bij de eerste samenstelling gebruikt:

[http
//www.samarium.nl/info/woordenlijst.php SamariuM - BDSM voor jongeren - woordenlijst]
[http
//www.vssm.nl/BDSM-Woordenlijst VSSM]

(deze lijsten zijn identiek, maar de laatste heeft ook foto's en links)

[http
//www.bdsm-info.nl/woordenlijst.html BDSM-INFO.nl]
[http
//www.bd-sm.nl/woordenboek.html Bd-sm]
[http
//www.daphnefoundation.nl/forum/viewtopic.php?t=194 Stichting Daphne - Forum]

niet gebruikt (want niet makelijk verwerkbaar)

[http
//www.joja-sm.nl/woordenboek-info/woordenboek.htm jo-ja sm]